Reklama
 
Blog | Petra Šťastná

Izraelská vláda chystá vysídlit 40 tisíc beduínů z Negevské pouště. Protesty v Izraeli i Palestině

Na pondělí 15. července byly svolány protesty proti uzákonění takzvaného Prawerova plánu na vysídlení tisíců beduínů žijících v Negevské poušti. Izraelské úřady tvrdí, že žijí v neuznaných vesnicích a chtějí je přemístit do vládou uznaných měst. Proti plánu protestují ohrožení beduíni, lidskoprávní organizace, ale i samotní Izraelci a představitelé židovských obcí v zahraničí.

Beduíni nechtějí přijít o svůj tradiční způsob obživy a života, ale ani o půdu. Navíc ti, kteří byli již v minulosti do vládou zřízených měst přestěhováni, jsou mnohdy nezaměstnaní a žijí v nuzných sociálních podmínkách.

V Izraeli se za práva beduínů dlouhodobě staví mnohé lidskoprávní organizace, občanská sdružení a skupiny jednotlivců bojujících za sociální a občanská práva obecně. K protestům proti Prawerovu plánu se přidali Rabíni za lidská práva, organinace ACRI – Asociace pro občanská práva v Izraeli, Adalah – Právní centrum pro práva arabské minority v Izraeli, Negevské koexistenční fórum za občanskou rovnost, Anarchisté proti zdi, Bojkot zevnitř a další skupiny a jednotlivci. Ti spolu s beduíny a s Palestinci žijícími v Izraeli společně protestovali v mnoha městech proti Prawerovu plánu.

Protesty také v Palestině

Reklama

K beduínům se svorně v solidárním protestu přidávají Palestinci žijící v Izraeli, pásmu Gazy, Východním Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu.

Vysídlování je totiž v jejich očích pokračováním toho, co začalo v letech 1947 a 1948, tedy palestinská katastrofa – Nakba. V té době bylo ze svých domovů vyhnáno či pod dojmem strachu uprchlo více než 750 000 Palestinců.

Nakba v jejich očích pokračuje bez většího zájmu mezinárodních médií a veřejnosti potibchu dále: v takzvané oblasti C na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu, ale i v oblasti Jeruzaléma, jsou se zvyšující se intenzitou ničeny a evakuovány palestinské domy a mnohdy i celé vesnice.

Při pondělní demonstraci konané ve městě Gaza na podporu negevských beduínů mi v Gaze dlouhodobě žijící americký aktivista a dopisovatel deníku Electronic Intifada Joe Catron sdělil:

„Domnívám se, že dnešní akce je důležitá z několika důvodů. Je příkladem, kdy se všichni Palestinci mobilizují jako jeden národ. Tímto vyjadřují podporu Palestincům v historické Palestině z roku 1948, jež jsou často opomíjeni v dominantním diskurzu zaměřujícím se pouze na pásmo Gazy a na Západní břeh Jordánu.“

„Uskutečnění Prawerova plánu by znamenalo největší vysídlení obyvatelstva od roku 1948, kdy došlo k palestinské Nakbě. Odpor proti tomuto plánu představuje odpor proti samotnému sionistickému projektu kolonizace,“ míní Joe Catron.

Gaza

Ve městě Gaza se v pondělí konaly hned dva protesty – první dopoledne před budovou Červeného kříže, který probíhal zároveň s pravidelnou pondělní demonstrací za propuštění palestinských politických vězňů a byl organizován levicovou Lidovou frontou pro osvobození Palestiny. Druhý protest se uskutečnil odpoledne v centru Gazy na náměstí Neznámého vojáka a zúčasnili se ho převážně mladí bez politické příslušnosti.

„Přišli jsme sem protestovat proti Prawerovu plánu, který vezme 850 000 dunamů naší země. Přišli jsme sem vyjádřit nesouhlas s plánem izraelské vlády a podpořit Palestince žijící v historické Palestině z roku 1948, protože nechceme, aby se jim stalo to samé co nám v roce 1948,“ říká jedna z mladých demonstrantek a na můj dotaz vysvětluje: „Beduíni jsou Palestinci, jsou naší součástí, jsou to naši lidé.“

Mobilizace skrze sociální média

Pondělní akce byla hojně propagována na sociálních médiích. Na twitteru zvolili palestinští aktivisté hashtagy #AngerStrike a #StopPrawerPlan. Protestující se sešli v Negevské poušti ve vesnicích Um Alfahem a Sakhnin, i ve městě Berševa. Dále v Jaffě,  Jeruzalémě u Damašské brány, Ramalláhu, Hebronu, Náblusu, také údajně v Nazaretu, Akkonu, Ledu a Ramle i jinde. Již v neděli proběhl poklidný protest v Haifě. Dle informací na sociálních médiích od přímých účastníků protestů byly pokojné demonstrace na několika místech potlačeny izraelskou armádou a několik lidí bylo zadrženo, především v samotném Negevu a Východním Jeruzalémě.

Ramalláh

Protesty proti Prawerovu plánu na Západním břehu Jordánu potlačila palestinská policie, což si u mladých Palestinců zasloužilo kritiku. V Ramalláhu se sešly údajně dvě stovky demonstrujících. Po pochodu městem se vydali protestovat směrem k nedaleké izraelské nelegální osadě Beit El, byli však zastaveni palestinskou policií.

„Pořádkové síly Palestinské samosprávy nechtějí, abychom šli poblíž Beit Elu, přinutili nás změnit trasu,.“ hlásí na twitteru mladá palestinská studentka anglistiky a aktivistka Mariam Barghouti. „Změnili jsme trasu, ale stále nás sledují. Nesou stejnou zodpovědnost za kolonizaci [jako izraelská vláda]. … Stále jdeme k Beit Elu, jsme plní hněvu. Zpíváme a skandujeme. Pochod vede spousta žen. … Policie nás zastavila a některé začala mlátit. Uhodili mě do zad. Jedna dívka omdlela.“

Na závěr si Mariam neodpustí kritický komentář: „Palestinská samospráva je plně spoluvinna za etnické čištění v Naqabu. Jsou okupací uvnitř okupace. … V Jeruzalémě Palestinci stále protestují. V Ramaláhu byl protest ukončen okupačními maňásky, Palestinskou samosprávou. Je smutné, že někteří Palestinci si stále myslí, že to je nějaká samospráva.“ (Video zde.)

Jeruzalém

Mladý Palestinec a blogger Jalal Abukhater píše na twitteru z Jeruzaléma: „Izraelská policie zasáhla tvrdě proti demonstrantům u Damašské brány, policie je i na koních. … Dochází k zatýkání. Nezletilý mladík byl zbit izraelskou policií a odvlečen do auta.“ Sděluje, že policie najížděla do demonstrujících koňmo, střílela pogumovanými ocelovými kulkami a zvukovými granáty, zatýkala.

Jalal, který se účastnil jak protestu v Ramalláhu, tak i v Jeruzalémě, ten samý večer ironicky o potlačení obou protestů poznamenává: „Nestává se denně, že jsme ve stejný den potlačeni palestinskou i izraelskou policií, a to kvůli úplně stejné kauze. Je to naprosto směšné.“

Po potlačení protestu v Jeruzalémě z něj další palestinský mladík Zalameh hlásí: „Tisíce osadníků teď prochází Damašskou bránou. Jde o jasnou provokaci.“ Popisuje, jak osadníci s izraelskými vlajkami prochází místy, kde před chvílí protestovali Palestinci. „To vysvětluje, proč nás izraelská policie vytlačila z místa, vyklízeli cestu rasistickému průvodu osadníků,“ komentuje.

Negev

Další aktivisté a aktivistky se zúčastnili protestů přímo v Negevské poušti. Z Berševy (Naqabu) hlásí palestinská aktivistka a feministka Abir Kopty,  že „policie napadla sedm lidí, jedna osoba je zraněná, demonstrace však pokračuje.“ Celkem bylo nakonec zatčeno 14 demonstrujících.

Protest se konal i ve vesnicích Sakhnin a Umm al-Fahm. Další účastnice, Irene Nasser, na twitteru oznamuje, že „speciální jednotky právě napadly auto a násilně z něj vyvlekly muže. Obklopili jej a začali křičet „budeš zatčen!“ A pokračuje: „Policie střílela na protestující kanystry se slzným plynem a stříkala zapáchající chemickou tekutinou (tzv. „skunk“). Jsou hlášena zranění.“ Ve vesnici Sakhnin bylo nakonec zatčeno 15 demonstrujících.

 

Protest v Akkonu (Foto Rasha Hilwi)

Násilné potlačení izraelskými složkami v Berševě, údajně bylo zatčeno 14 demonstrujících (Foto Activestills.org)


Zatčení mladého protestanta v Jeruzalémě (Foto Activestills.org)

Protest v Berševě (Foto Activestill.org)

Protest v Jaffě (Foto Activestills.org)

Naqab, neboli Negevská poušť, Berševa. Údajně tisíce účastníků. (Foto Abir Kopty)

Naqab, Berševa (Foto Abir Kopty)

Protest v Jaffě. Izraelští aktivisté vyzývají v souvislosti s Prawerovým plánem k bojkotu Izraele, tzv. kampani BDS. Na fotografii členové izraelské skupiny Bojkot zevnitř (Boycott from Within) podporující bojkot, sankce a stažení investic z Izraele. (Foto Ronnie Barkan)

První protest proti Prawerovu plánu se v Gaze uskutečnil dopoledne před budovou Červeného kříže. Probíhal zároveň s pravidelnou pondělní demonstrací za propuštění palestinských politických vězňů a byl organizován levicovou Lidovou frontou pro osvobození Palestiny. (Foto Petra Šťastná)

Druhý protest v Gaze se uskutečnil odpoledne na náměstí Neznámého vojáka. Organizovali jej a zúčasnili se ho převážně mladí bez politické příslušnosti. (Foto Petra Šťastná)

 

Pozadí

Následující informace jsou stručným výtahem údajů především od dvou organizací: ACRI, asociace pro občanská práva v Izraeli, a Adalah, právního centra pro práva arabské minority v Izraeli. Ke kontextu a rozdílu mezi židovskými nelegálními osídleními (tzv. outposts), palestinským městům a vesnicím v oblasti C a neuznamým vesnicím v Negevu viz zajímavé srovnání zde. Náhled na oficiální stanovisko vlády ústy Marka Regeva, mluvčího izraelského předsedy vlády Netanjahua, naleznete zde. Zajímavé srovnání přináší i deník Haaretz v článku „Průvodce pro zmateného: Izraelský návrh zákona na přesídlení beduínů“ zde. Informace k historickému pozadí a podrobnosti k politice systematického vysídlování naleznete také na stránce Negevského koexistenčního fóra za občanskou rovnost s aktuálním přehledem zničených obydlí v Negevské poušti zde. Následující text přináší především stanoviska lidskoprávních organizací a takto je i zamýšlen.

 

Beduíni v Negevské poušti

  • V Negevské poušti žije přibližně 160 000 beduínů.
  • Z toho zhruba 90 000 žije ve 46 beduínských vesnicích. Podle údajů izraelské organizace ACRI zabírají tyto vesnice rozlohou pouze pět procent celé oblasti Negevu.
  • Izrael 35 z těchto vesnic považuje za tzv. neuznané vesnice. Znamená to, že nemají nárok na územní plánování, přístup k základním službám a infrastruktuře, jako je elektřina, vodovodní a odpadní systém, výstavba silnic. Zdravotnické, vzdělávací a sociální služby jsou omezené. Lidem z těchto vesnic hrozí vysídlení. Obvykle se uvádí údaj 40 000 lidí (některé zdroje uvádí 30 000 až 40 000 lidí, ale například organizace Adalah uvádí „až 70 000“ lidí).

Prawer-Beginův plán

Jakmile se stane zákonem, umožní vysídlení 40 000 beduínů z Negevu a vyvlastnění jejich půdy. První čtení návrhu zákona již proběhlo v izraelském parlamentu (Knesetu), návrh jde nyní do druhého a třetího čtení.

Stučný časový přehled:

  • 11. září 2011: Izraelská vláda schválila Prawerův plán o beduínských osadách v Negevu. (Ehud Prawer je bývalý náměstek předsedy Národní bezpečnostní rady.)
  • 27. ledna 2013: Izraelská vláda odsouhlasila Beginův plán, jež je upravenou verzí Prawerova plánu.
  • 6. května 2013: Legislativní výbor ministrů schválil Prawer-Beginův návrh zákona (Zákon o regulaci beduínských osad v Negevu 2013; Law for the Regulation of Bedouin Settlement in the Negev – 2013).
  • 24. června 2013: Izraelský parlament schválil Prawer-Beginův návrh zákona v prvním čtení (43 hlasů pro a 40 hlasů proti).
  • Červenec 2013: Návrh zákona je nyní zaslán Výboru vnitřních záležitostí a životního prostředí k přípravě na druhé a třetí čtení.

 

Podrobnosti:

Dne 24. června 2013 schválil izraelský parlament Prawer-Beginův návrh zákona (43 hlasů pro a 40 hlasů proti). Dle izraelské organizace Adalah je tento zákon „diskriminační“ a „plánuje masové vysídlení arabských beduínů žijících v Negevské poušti (arabsky Naqab) v jižním Izraeli.“

V červenci 2013 má jít návrh zákona do druhého a třetího čtení.

Podle organizace Adalah je Prawerův plán je uskutečňován již nyní: „V roce 2011 bylo zničeno více než 1000 domů. Ke stejným praktikám docházelo i v roce 2012.“ Plán je „hrubým porušením ústavních práv beduínských občanů na majetek, důstojnost, rovnost, přiměřené bydlení a svobodu zvolit si své bydliště.“

„Již po ohlášení Prawlerova plánu informovala vláda o svém záměru vysídlit 10 000 lidí. V místě jejich obydlí budou zasazeny stromy, vybudována vojenská centra a zřízeny židovské osady,“ uvádí Adalah.

(Krátce k historii beduínů v Negevu viz informace zde, o pozadí neuznaných vesnic viz text zde.)

 

Antikonfliktní policie sleduje beduína při vyklízení neuznané vesnice Al-Araqib. (Foto Activestills.org)

Bezmoc mezinárodní komunity

Proti Prawerovu plánu vystoupila několikrát mezinárodní komunita. V březnu 2012 vyzval Výbor OSN pro odstranění rasové diskriminace Izrael ke stažení navrhované legislativy pro Prawerův plán na základě toho, že je diskriminační. V červnu 2012 přijal Evropský parlament historickou rezoluci vyzývající Izrael k zastavení Prawerova plánu a izraelských politik vysídlování, vystěhování a vyvlastňování.

Rabíni v Británii a USA za práva beduínů

Jak uvádí izraelský deník Haaretz, v Británii se šedesát pět rabínů z různých denominací vydalo ve šlépějích odvážných izraelských Rabínů za lidská práva a podepsalo dopis premiérovi Netanjahuovi a dalším ministrům, ve kterých je žádají, aby znovu zvážili návrhy. Ve Spojených státech podepsalo podobné výzvy Centrum náboženské akce reformního hnutí, Rekonstrukcionistická rabínská asociace, T’ruah, Rabínská výzva za lidská práva a tisíce rabínů.

„Dokud bude Izrael tvrdit, že je židovský stát, musí jednat v souladu s židovskými morálními hodnotami,“ poznamenal pro deník Haaretz Gidon Remba, ředitel v USA sídlící Kampaně za beduínsko-židovskou spravedlnost.

Rabín Jill Jacobs z T’ruah pro Haaretz poznamenává: „Demolice domů, vyhánění lidí z jejich půdy, odmítání základních služeb veřejné správy odpírá morálním hodnotám, na nichž byl  založen Stát Izrael.“

Výzva izraelských organizací své vládě

Adalah a další organizace vyzývají izraelskou vládu k následujícímu:

  • Zrušení Prawerova plánu,
  • uznání „neuznaných“ vesnic a územních nároků beduínské komunity,
  • zastavení demolic domů a nucených vystěhování,
  • zapojení se do smysluplného dialogu s beduínskou komunitou a palestinským politickým vedením ke spravedlivému vyřešení územních požadavků,
  • investice do lepšího zdraví, vzdělávání, pracovních příležitostí beduínských občanů Izraele.

„Protestem proti Prawerovu plánu to nekončí“

Takto komentovaly pondělní demonstraci proti Prawerovu plánu palestinské aktivistky Abir Kopty a Irene Nasser. Společný protest proti vysídlování obyvatelstva je pouze začátek, neměl by to být boj na jeden den, vyzývají.

Co se děje v Negevské poušti – demoliční výměry, demolice, vysídlování, budování vojenských center či židovských osad – se totiž velice podobá situaci v okupovaném Východním Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu.

Jedno srovnání s Negevem za všechny: na téměř stejný případ upozorňuje i izraelská organizace Adalah ve svém videu (viz dole). Kousek pod Hebronem se nachází palestinská vesnice Susiya, které aktuálně hrozí evakuace a demolice. Stejný osud hrozí několika nedalekým vesnicím v oblasti zvané Massafer-Yatta (anglicky South Hebron Hills) a jejim obyvatelům – palestinským beduínům a farmářům, často pastýřům ovcí a koz, kteří žijí tradičním způsobem života v jednoduchých stanech a starodávných jeskyních v poušti.

Stejný osud a velice podobná systematická politika stejných izraelských úřadů.

Pouze den po pondělních protestech proti Prawerovu plánu byla již po padesáté třetí (53.) zdemolována beduínská vesnice v Negevu, Al Araqib.

Již potolikáté, protože se beduíni odmítají vzdát svého tradičního způsobu obživy a života a odejít do měst. Přestože jsou jejich jednoduché příbytky ničeny buldozery, staví si v ruinách nové provizorní přístřešky a snaží se odolat osudu tím, že zůstávají. Jak dlouho?

 

Mezinárodní petice

Adalah zřídil na petičním serveru Avaaz petici proti Prawerovu plánu a vyzývá celosvětovou veřejnost k jejímu podepsání a šíření: http://www.avaaz.org/en/petition/Stop_Prawer/?wNEAcbb

Dokumentární videa

Video organizace Adalah, propojující osud dvou vesnic: negevské Al Araqib a vesnice Susiya na Západním břehu Jordánu jižně od Hebronu:

Zajímavé video Journeyman Pictures z roku 2005 o vysídlování beduínů v Negevu.

 

Uzákonění Prawerova plánu umožní systematické vysídlení tisíců obyvatel. Dosud se tak dělo po desítkách, po stovkách. Izraelská vláda tím získá silný nástroj pro uskutečnění své politiky, kterou se například izraelský historik Ilan Pappé nebojí v této souvislosti nazvat etnickým čištěním. Jak zároveň odvážně tvrdí, nebylo by to poprvé.

 

Související odkazy:

ACRI

Adalah

ISM: Demolice na Západním břehu Jordánu

B’Tselem

OCHA

 

Související články:

Ilan Pappé: Israel coined the term „Nakba“ and is still implementing it

Linah Alsaafin: Palestinian national strike to stop Israel’s „Prawer plan“ ethnic cleansing

Haaretz: A guide for the perplexed: Israel’s Bedouin resettlement bill

+972: ‘When I look at the Prawer Plan, I see another Nakba’

+972: Collision course: Plan to displace tens of thousands of Bedouin passes first Knesset vote