Reklama
 
Blog | Petra Šťastná

Izraelské demolice palestinských beduínských vesnic jsou válečným zločinem

Brutalita zásahu izraelské policie při nenásilném protestu proti demolici palestinské vesnice Khan al-Ahmar jen pár kilometrů od Jeruzaléma šokovala letos v létě světová média, sociální sítě i evropské politiky. Nyní je zničení vesnice na spadnutí.

OSN, Amnesty International a izraelská lidskoprávní organizace B’Tselem označují demolice vesnic a násilné vysídlení palestinského obyvatelstva za válečný zločin. Stejně tyto praktiky státu Izrael označilo 300 světových osobností, mezi nimi Eve Ensler, Aki Kaurismaki, Ai Weiwei, Judith Butler a další.

K zastavení systematického páchání válečných zločinů ze strany Izraele nestačí tyto akce odsoudit, ale je třeba, aby Evropská unie podnikla jasné kroky: zakázala zboží z nelegálních izraelských kolonií a pozastavila asociační dohodu mezi EU a Izraelem, která je podmíněna dodržováním lidských práv.

Zdokumentování protestu a plánovaná demolice vesnice včetně školy

Ve středu 4. července 2018 přijely do palestinské beduínské vesnice Khan al-Ahmar na okupovaném Západním břehu Jordánu buldozery, doprovázené izraelskou policií a izraelskou vojenskou správou (orwellovsky nazývanou „izraelská civilní správa“). Vše naznačovalo tomu, že vesnice Khan al-Ahmar bude v ten den zdemolována.

Obyvatelé vesnice, společně s dalšími Palestinci, Izraelci a mezinárodními aktivisty, se snažili svými těly a pasivním odporem demolici zabránit. Obsazením buldozerů je nechtěli pustit dál.

Videa s brutálním násilím, vystresovanými a traumatizovanými obyvateli vesnice obletěla svět. Izraelská policie do lidí kope, odhazuje je do stran, sráží je na zem, výsledkem bylo 35 zraněných, z toho 5 odvezených do nemocnice, 11 zatčených (pět z nich musí zaplatit kauci ve výši 7 500 šekelů, v přepočtu 46 tisíc Kč, ta jim sice bude vrácena, ale může to trvat řadu měsíců až let – i tak lze vydělávat na okupaci; navíc mají na 15 dnů zákaz vstupu do vesnice, tedy svého domova). Na tomto videu izraelský policista odhazuje novináře televize Al Jazeera, zde porazí několik žen, zde pár dnů předtím obchází úředníci vojenské správy domy a vyzývají obyvatele, aby vesnici opustili „dobrovolně“.

Vidíme stejné obrazy jako z jiných demolic v Naqabu (Negevské poušti), v Jordánském údolí anebo v Masafer Yatta jižně od Hebronu: hromady policistů, vyděšení a zoufalí obyvatelé, pláč, křik, ženy, děti, muži, mladí, staří, násilí, zatýkání, policejní či armádní brutalita, vyhlášení „uzavřené vojenské zóny“ a zákaz vstupu lidem z venku, včetně diplomatů:

Al-Khan Al-Ahmar Today 35 injured 5 transferred to hospitals .I really wonder if justice exists in this life. Until this moment , they just preparing for the demolition, imagine when the demolition take a place what will happen ?Ooh Allah please protect the simple people there Here is Palestine, here is the steadfastness??

Zveřejnil(a) Awdah Al-hathalean dne Středa 4. červenec 2018

Zdroj zde (rovněž Reuters)

Zpráva o hrozící demolici vesnice Khan al-Ahmar, včetně školy navštěvované 174 dětmi z vesnice a jejího okolí, se dostala na stránky západních médií a agentur – BBC, CNN, Washington Post, Reuters, AP aj.

V Česku přinesl zprávu jen deník.cz, který událost banalizuje na noticku, že „Izrael opět válčí s demonstranty“ a fotky označuje popiskem, že se palestinští demonstranti „perou s izraelskou policií“. I takový je stav české žurnalistiky: Je to jako by zahraniční novinář poplatný minulému režimu napsal, že se čeští demonstranti „perou se sovětskou policií“, aniž by uvedl, že samotná přítomnost „sovětské policie“ odporuje mezinárodnímu právu a lidé mají právo klást okupaci odpor. (Novináři Jaroslavu Krupkovi však slouží ke cti citace B’Tselem a Červeného kříže.) ČTK přinesla o vesnici zprávu až 12. července, kdy informovala o přeložení rozhodnutí o demolici (blesk.cz, týden.cz).

Za demolici vesnice lobbují i nelegální osadníci

Izrael má jako okupační moc povinnost chránit civilní obyvatelstvo okupovaného území a toto území spravovat ve prospěch tohoto obyvatelstva,uvádí OSN. Co se však děje v realitě?

Izraelský nejvyšší soud demolici vesnice posvětil v květnu s tím, že důvodem je nelegální výstavba bez potřebných stavebních povolení. Ta však v 99,5 procentech případů palestinští žadatelé od izraelské vojenské správy nedostanou. „I když s politikou vysídlení a demolic přišlo izraelské politické vedení, soudci přiložili ruku k dílu, stejně jako v mnoha dalších případech, a připravili cestu k vykonání válečného zločinu,kritizuje právní systém B’Tselem a rovnou jmenuje tři soudce, kteří rozhodnutí přijali, a tudíž se spolupodílí na válečném zločinu: Noam Sohlberg, Anat Baron a Yael Willner (soudce Sohlberg je sám nelegálním osadníkem).

Ilustračni grafika (zdroj): Vesnice Khan al-Ahmar leží 16 kilometrů východně od Jeruzaléma a nachází se mezi osadou Ma’ale Adumim (třetí největší osada na Západním břehu Jordánu se 40 tisíci kolonistů) a osadou Kfar Adumim (zhruba 4 tisíce kolonistů). Její etnické vyčištění umožní rozvoj nelegálních osad v jednom bloku a propojení s oblastí E1 do tzv. velkého Jeruzaléma.

O ilegalitě těchto kroků vypovídá i skutečnost, že demolici vesnice požadují samotní nelegální osadníci ze sousední kolonie Kfar Adumin, jejichž lídr uvedl pro CNN o palestinských beduínech: „Přišli sem, ale neměli povolení stavět. Všichni musí dostat povolení k výstavbě, ale tito lidé o něj nepožádali [sic], proto správa vydala rozhodnutí, že vesnice musí být zničena. Svůj dům si můžete postavit na půdě, která vám patří, ale nemůžete dům stavět, když vám půda nepatří.“ Deník Haaretz poznamenává, že Izrael prohlásil tuto [palestinskou] půdu za státní a konstatuje fakt, že izraelské právo obecně neuznává mezinárodní právo, jež okupační moci zakazuje přesun svého civilního obyvatelstva na území, které okupuje.

Až mediální zájem utichne a aktivisté odejdou, tak nás vyženou. Rozhodnutí jde výš než na nejvyšší soud, to rozhodne Netanjahu a Lieberman,uvažuje nahlas Abu Khamis z vesnice Khan al-Ahmar. Nejvyšší soud zatím odložil rozhodnutí na půlku srpna, ale zničení vesnice a vysídlení beduínů je z politických důvodů téměř jisté.

Souostroví Palestina aneb Jeden stát s režimem apartheidu

Vesnice Khan al-Ahmar čítající 181 obyvatel, z čehož více než polovina jsou děti, bude zdemolována, aby uvolnila cestu pro rozvoj nelegálních izraelských osad v prstenci kolem Jeruzaléma a k anexi tohoto území a vytvoření tzv. velkého Jeruzaléma. Beduíni budou násilně vysídleni do volného prostoru vedle vesnice Abu Dis (Izraelci plánovaného budoucího „hlavního města Palestiny“) poblíž betonové segregační zdi a městské skládky. „Není to naše půda, oblast je příliš malá a není vhodná pro pastevectví,namítá Harba Hamadin z nedávno zničené vesnice Abu a-Nuwar, jejíž obyvatelé mají putovat na stejné místo jako lidé z Khan al-Ahmar, do prefabrikovaných domků.

Vesničané se ze svých domovů stěhovat nechtějí, ostatně by to v jejich rodinách představovalo již třetí vyhnání, třetí Nakbu – tito beduíni z kmene Jahalin žili až do 50. let v Naqabu (Negevské poušti), odkud byli izraelskými úřady vyhnáni do oblasti východně od Jeruzaléma, kde byli po r. 1967 opět násilně vystěhováni do současného místa.

Dalším záměrem je rozdělit území Západního břehu Jordánu vedví. Jak poznamenává Jonathan Cook, evropští politici jsou touto situací zděšeni, protože tím by byly zničeny poslední iluze o stejně již neexistujícím mírovém procesu a zcela iluzorních vyhlídkách na možný vznik palestinského státu. Zůstal by stát jeden, a to s režimem apartheidu. Ten je ostatně již teď realitou.

Postskript

Otázkou zůstává, co na to česká reprezentace? Podlehne ministr zahraničních věcí Jan Hamáček tlaku aktuálně vyvíjenému izraelským premiérem Netanjahuem na státy V4 – Polsko, Českou republiku, Slovensko a Maďarsko – aby přesunuly svá velvyslanectví do okupovaného Jeruzaléma, jak o tom nedávno reportovala izraelská novinářka Gili Cohen? Polsku Netanjahu přislíbil toleranci ostudného zákona, který měl zakázat použití sousloví „polský vyhlazovací tábor“. Co nyní nabízí České republice?  „Bezpečnost?“ „Boj proti terorismu?“ Nové zbraně? Levnější radar? Cvičení elitních policejních a armádních jednotek (třeba opět s nechvalně proslulým Duvdevanem, který porušuje mezinárodní právo?) Více obchodu? Chceme vůbec, Česká republika a EU spolupracovala se státem, který páchá válečné zločiny?

Představitelé V4 se měli s izraelským premiérem na téma Jeruzaléma setkat toto léto, termín schůzky prý není dosud potvrzen. Další příležitostí k tlaku izraelského premiéra na české představitele může být třeba oblíbené a v EU nestandardní společné zasedání vlád ČR a Izraele, které je rovněž plánováno na tento rok. Kdo ví, třeba půjde v Evropské unii Česká republika vzorem v podpoře apartheidního režimu?

 

Autorka tento článek napsala v létě 2018. Vesnice Khan al-Ahmar k dnešnímu datu 18. říjnu 2018 ještě stojí, ale demoliční výměr dostala od okupačních úřadů k 1. říjnu 2018, takže k jejímu zničení může dojít prakticky kterýkoli den. Proti demolici protestuje řada mezinárodních organizací, včetně Mezinárodního trestního soudu.

 

Obrázek Souostroví Palestina – zdroj: http://polau.org/pacs/wp-content/uploads/2013/09/Archipel_Etat_de_Palestine_Julien_Bousac.jpg

Reklama