Reklama
 
Blog | Petra Šťastná

Městskou knihovnu v Praze roztančí palestinští tanečníci a hudebníci. Tančit se bude dabke!

Již tuto neděli 22. listopadu v 18:30 vystoupí v Městské knihovně v Praze folklórní skupina Al-Istiqlal z Palestiny. Přiveze 12 tanečníků a za doprovodu živé hudby předvede tradiční tanec dabke. Součástí večera je také ochutnávka specialit palestinské kuchyně.

Lidový tanec dabke má v arabském světě velkou tradici a tančí se prakticky všude – na svatbách, oslavách, na výročích, ale také třeba na demonstracích. Obvykle se tančí ve skupině alespoň čtyř lidí, kteří stojí v řadě a podle prvního tanečníka opakují variace kroků. Pro každou zemi se dabke mírně liší, tradiční je pro tzv. země půlměsíce – tedy oblast Libanonu, Sýrie, Jordánska a Palestiny. Říká se, že libanonský styl je nejživější, ale svou rychlostí a důmyslností kroků také nejtěžší.

V neděli 22. listopadu budou mít milovníci kultury v Praze jedinečnou příležitost vidět naživo palestinskou verzi tohoto známého a radostného tance. Představí jej skupina Al-Istiqlal, která pochází z Palestiny. V souboru je dvanáct tanečníků a tanečnic a osm hudebníků. Do České republiky přijíždí poprvé.

Soubor Al-Istiqlal prezentuje palestinské kulturní dědictví a snaží se reflektovat bohatou rozmanitost palestinského národa. Představuje tanec a hudbu dabke z různých regionů historické Palestiny,“ uvedl Tamer Almassri z palestinské ambasády, která akci pořádá na oslavu Mezinárodního dne solidarity s palestinským lidem. Ten byl vyhlášen OSN a oficiálně připadá na 29. listopad. Připomíná přijetí tzv. partičního plánu v roce 1947 na rozdělení historické Palestiny na dva státy.

Akce začíná v 18:30, vstup na ni je zdarma. „Po představení budou návštěvníci pozváni k ochutnávce specialit palestinské kuchyně,“ dodává Almassri.

Zajímavostí je, že tanec dabke byl prezentován i v moderní formě – a to shodou okolností  rovněž palestinskými tanečníky na choreografii belgických choreografů: vydařené představení pod názvem „Badke“, který si přeházením písmenek z tance dabke hraje s možnými formami tohoto tradičního a národního tance, ale i jeho různými interpretacemi či životními příběhy a identitami. Možná se v České republice brzy dočkáme i tohoto představení?

Další informace:
https://www.facebook.com/events/1943364005887710/
https://www.palestine.cz/cz/newsd-pozvanka-oslavy-27-vyroci-deklarace-nezavislosti-statu-palestina

 

Videa:

Al-Istiqlal, který vystoupí 22.11. v Městské knihovně v Praze

„Badke“ neboli moderně přeházený tanec dabke

Reklama