Reklama
 
Blog | Petra Šťastná

V Praze bude přednášet izraelská filozofka. Promluví o dopadu nedávných voleb, palestinských politických vězních i roli mezinárodní komunity

Na přelomu března a dubna se v Praze uskuteční dvě přednášky izraelské docentky filozofie a politické aktivistky Anat Matarové z Telavivské univerzity. Kromě analýzy dopadů výsledků nedávných voleb v Izraeli se akademička zaměří na situaci politických vězňů, o kterých napsala knihu, na palestinské občany Izraele a roli mezinárodní komunity.

Foto viz Electronic Intifada (Matan Portnoy/Flickr)

První z přednášek se uskuteční v úterý 31. března od 17:00 do 19:00 v Café Kampus (bývalé Krásné ztráty, Náprstkova 10, Praha 1) pod názvem „Situace Palestinců v Izraeli a na okupovaných územích: otázka politických vězňů a Den půdy“.

Druhá přednáška proběhne ve středu 1. dubna od 18:00 do 20:30 na Filozofické fakultě (nám. Jana Palacha 2, Praha 1, místnost č. 301) pod názvem „Izrael po volbách a hnutí BDS za práva Palestinců“.

Reklama

Do Prahy přijíždí izraelská filozofka přednášet poprvé, a to na pozvání Palestinského klubu v České republice.

Ve svém vystoupení zanalyzuji několik aspektů výsledků izraelských voleb a vzhledem k jejich dopadům se budu věnovat též požadavkům vůči mezinárodní komunitě. Zaměřím se rovněž na situaci palestinských vězňů, včetně izraelských občanů držených ve vězení po dobu až třiceti let,“ dodává k pražským přednáškám Matarová. Dalšími tématy budou izraelská politika záboru půdy, diskriminace palestinských občanů Izraele a téma kampaní BDS (bojkotu, stažení investic a uvalení sankcí).

K nedávným izraelským volbám Anat Matarová na dotaz organizátorů poznamenává: „I přes obrovské zklamání nejsou výsledky voleb v Izraeli tak špatné: je zde reálná šance na lidštější sociální a hospodářskou politiku, která bude mít vliv na chudší část obyvatelstva, především na osoby žijící na okraji společnosti. To by se mohlo týkat i palestinských občanů Izraele. Zároveň však poroste útlak Palestinců na okupovaných územích, jelikož se zdá, že Netanjahu dostal zelenou provádět tam cokoli si zamane, zatímco mezinárodní společenství je i nadále pasivní a jeho kritika izraelské politiky zůstává pouze verbální. Současně s tím bude přitvrzovat i postoj izraelského státu vůči svým palestinským občanům, a to až na hranici jejich kriminalizace. Opět se zdá, že zvolená vláda dostala pro toto jednání zelenou, a to jak od Izraelců samotných, tak od plachého mezinárodního společenství. Tento tichý souhlas se musí změnit.

Přednášky se konají ve spolupráci s International Solidarity Movement ČR (ISM ČR, Mezinárodní hnutí solidarity) a Politologickým sdružením POLIS.

Obě přednášky proběhnou v angličtině a budou překládány do češtiny. Jsou určeny široké veřejnosti a vstup je zdarma.

 

Více o přednášející:

Anat Matarová je docentkou filozofie na Telavivské univerzitě a politickou aktivistkou. Je předsedkyní izraelského Akčního výboru pro palestinské vězně a autorkou a editorkou knihy esejů o palestinských politických vězních v Izraeli Threat: Palestinian Political Prisoners in Israel (2011), kterou vydala společně s právničkou Abeer Bakerovou z Haifské univerzity. Řadu let je aktivní v levicových hnutích, především v hnutí refuseniků (odpíračů vojenské služby), ve skupině Open Doors bojující proti tzv. administrativní vazbě a ve výzkumné organizaci Who Profits, jejímž cílem je odhalovat propojení izraelského průmyslu s okupací.

 

Související odkazy:

Náhled knihy Threat: Palestinian Political Prisoners in Israel

Recenze knihy (v angličtině)

Situace palestinských vězňů

 

K izraelským volbám:

Ilan Pappé: The messages from Israel’s election

Ali Abunimah: Palestinians Better Off with Netanyahu

Ali Abunimah: Why I’m relieved Netanyahu won

Shir Hever: Netanyahu Victory Lays Bare Israel as Racist, Colonial State

 

Plakátky zde.