Reklama
 
Blog | Petra Šťastná

Video: Poprava 21letého Palestince vojákem izraelské okupační armády

Mimosoudní poprava 21letého Palestince Abeda al Fatah a-Sharifa v Hebronu natočená na video doslova obletěla svět. Mladík, který měl se svým kamarádem údajně zaútočit na izraelského vojáka, ležel na zemi zraněn a nepředstavoval žádné nebezpečí. Video zachycuje moment jeho popravy.

Ve čtvrtek 24. března ráno došlo v palestinském Hebronu k napadení vojáka izraelské okupační armády. Voják byl lehce zraněn a bezprostředně po útoku se o něj postarali izraelští záchranáři, kteří mu poskytli první pomoc a odvezli jej izraelskou sanitkou do nemocnice.

Jeden z údajných útočníků, 21letý Ramzi al-Qasrawi, byl na místě zastřelen izraelskými vojáky. Druhý údajný útočník, také 21letý, Abed al Fatah a-Sharif byl zraněn a ležel na zádech na zemi.

Záběry na videu ukazují odvoz sanitkou lehce zraněného izraelského vojáka, vzadu leží již zastřelený (mimosoudně popravený) palestinský mladík Ramzi al-Qasrawi. V popředí leží zraněný Abed. Na místě je spousta ozbrojených vojáků a několik ozbrojených osadníků. Nikdo si zraněného a ležícího Abeda nevšímá, evidentně nepředstavuje žádné nebezpečí. Jeden osadník si situaci natáčí na video. V minutě 1:47 dostává voják od velícího důstojníka povolení popravit Abeda. Nabije si zbraň a chladnokrevně jej střelí do hlavy. Ostatní si kryjí od hluku výstřelu uši. Právě provedená poprava však nevyvede nikoho z přihlížejících z míry – důstojníci dále telefonují, osadník si opět situaci natáčí. Sanitka odjíždí. Těla dvou popravených Palestinců zůstávají ležet bez zájmu na silnici.

Palestinskému dokumentaristovi hrozí osadníci smrtí, podali na něj stížnost u policie

Video natočil místní Palestinec Emad Abu Shamsiya a poskytl jej izraelské lidskoprávní organizaci B’Tselem. Ta video zveřejnila (po zaslání jeho obsahu vojenskému cenzorovi, viz zde a zde) a to se začalo velmi rychle šířit po sociálních sítích (během chvíle mělo více než půl milionu zhlédnutí). V důsledku toho byl zadržen voják El-Or Azarya, který provedl popravu a jehož nyní čeká vyšetřování. Jak uvádí britský novinář Jonathan Cook působící v Nazaretu, kdyby video natočeno nebylo, je zcela jasné, že by voják žádnému obvinění nečelil. Americký publicista Richard Silverstein, specializující se na odhalování nepříjemných skutečností o Izraeli, poznamenává, že důstojník, který dal vojákovi povolení k popravě, podplukovník David Shapira, zatčen nebyl. „Proč zatknout pouze střelce, ale ne jeho důstojníka [který dal povolení k popravě]?“ ptá se Silverstein.

Odvážnému Palestinci, který video natočil, nyní vyhrožují smrtí nelegální osadníci v Hebronu. Obklopili jeho dům, házeli na něj kameny a kříčeli: „Smrt Emadovi!“ Jak uvádí Silverstein, policie ani armáda nezasáhla. Pro Ma’an News Emad Abu Shamsiya vypověděl: „Bojím se teď o svůj život a o život své rodiny. Mám obavu, že napadnou můj dům a ublíží mi.“ Lidskoprávní aktivisté, kteří působí v Hebronu, na facebooku okomentovali: „Jeho rodina byla napadena již mnohokráte. Na jeho dům dopadaly zápalné bomby a jeho zásobárna vody byla otrávena.“ Podrobně vypovídá Emad v tomto rozhovoru.

Za natočení videa podal nyní proti Emadovi u policie stížnost Itamar Ben Gvir, v Hebronu žijící izraelský právník a zástupce osadníků. Stěžuje si na to, jak je možné, že byl dokumentarista u zásahu – a zdali toto nebylo ze strany Palestinců koordinováno [aby byla pošpiněna čest izraelské armády]?

Dva útočníci s jedním (!) nožem proti po zuby ozbrojenému vojákovi

Křesťanské mírotvorné sbory (CPT) působící přímo v centru starého Hebronu, který je pod izraelskou okupační správou a kde k napadení došlo, situaci ve čtvrtek okomentovaly: „Byli zabiti dva Palestinci, i když pouze jeden údajně napadl vojáka. K případu máme pouze výpovědi vojáků.“ A dále uvádí: „Chceme vědět, pokud tam byl pouze jeden nůž, proč izraelští vojáci zabili dva Palestince? Muž, kterého zabili z bezprostřední blízkosti, se nepodílel na údajném bodnutí.“

Mezinárodní hnutí solidarity (ISM), které rovněž působí v centru Hebronu, dodává: „Od 1. listopadu 2015 je oblast v centru starého Hebronu tzv. uzavřenou vojenskou zónou, takže dokumentování případů v této oblasti je velmi složité pro všechny, až na izraelskou armádu.“ Hnutí dále uvádí, že na místo nebyl povolen vstup palestinské sanitce, zatímco lehce zraněný voják byl izraelskými zdravotníky ošetřen ihned: „Odpírání lékařské pomoci Palestincům je systematickým porušováním konceptu stanovení priorit, který vyžaduje ošetřit nejprve nejurgentnější případy.“

Kultura beztrestnosti pro vojáky, trest smrti pro Palestince za jakýkoli útok proti okupantům

Komentátoři jsou šokováni především netečností okolo stojících izraelských vojáků a osadníků, což dává tušit, že mimosoudní poprava Palestince je běžnou rutinní záležitostí. Izraelský alternativní deník +972 to okomentoval slovy: „Nikdo v blízkosti není překvapen jeho zastřelením. Tato totální apatie zrcadlí kulturu beztrestnosti, v níž se vojáci izraelské armády cítí svobodní střílet a zabíjet Palestince, a to v rozporu s pravidly vedení bojové činnosti.”

Izraelská lidskoprávní organizace B’Tselem, která video zveřejnila, ve svém vyjádření shrnuje: „Zpráva izraelské veřejnosti je nepopiratelná: pokus [Palestinců] zranit civilistu či vojáka se rovná trestu smrti.“

Zbývají samozřejmě otázky:

  • Co přesně se odehrálo ve čtvrtek 24. března ve čtvrti Tel Rumeida v okupované části H2 ve starém městě Hebronu? Údajně byl nalezen pouze jeden nůž (nezakrvácený). Kdo nůž měl? (Skutečně tam nůž byl? Nebyl tam vhodně dodán někým z armády, aby byla poprava legitimizována? Nedošlo spíše k tomu, že mladíci měli potyčku s okupačním vojákem, jeden jej pěstí či chmatem mírně zranil a voják se „bránil“ zastřelením útočníka?)
  • Musel být první údajný útočník ihned po údajném útoku na místě zastřelen? Nestačilo jej „neutralizovat“ střelbou do nohy? (Viz také dokumentární film o izraelském vojenském průmyslu The Lab/Laboratoř, kde mj. izraelští školitelé ze speciálních jednotek uvádí: „…střílíme [útočníky rovnou] do prsou a pak střílíme do hlavy… Problém je politický…“ Zkrácený film je zde.)
  • Kdo ponese zodpovědnost ve vyšším velení za to, že velící důstojník David Shapira dal vojákovi El-Orovi Azaryaovi povolení, aby ležícího zraněného Palestince smrtelně střelil, a tím potvrdil zabití (praxe tzv. „confirming the kill“)?
  • I když je nyní voják zadržen, bude skutečně vůbec někdy odsouzen? (Zkušenosti tomu nenasvědčují – izraelská armáda své vojáky chrání před jakýmkoli potrestáním. Jediný trest, který byl kdy izraelskému vojákovi udělen, byl ne za zabíjení civilistů či jiné válečné zločiny či zločiny proti lidskosti, ale za ukradení kreditní karty Palestinci! Voják dostal 15 měsíců, z čehož půlku dostal jako podmínku… K soudu došlo v rámci vyšetřování tzv. operace Lité olovo v Gaze z roku 2008/2009, při které bylo zabito na 1400 palestinských občanů, většinou civilistů.) …A hlas veřejnosti i politiků tomu napovídá: dle průzkumu izraelské televize Channel 2 označilo čin vojáka za vraždu pět procent Izraelců, 57 procent se domnívá, že voják neměl být vůbec zadržen, 68 procent si myslí, že jeho čin byl „zodpovědný“ anebo se jednalo o „přirozenou reakci na situaci“
  • Řada zdrojů uvádí podněcování k mimosoudním popravám ze strany vedoucích činitelů a vlády (např. zde a zde). Kdo bude v důsledku zodpovědný za mimosoudní popravy? Premiér Netanjahu? Náčelník Generálního štábu izraelské armády Gadi Eizenkot? Další z velení izraelské armády?
  • Jedno je jisté – odpor palestinského obyvatelstva proti 50 let trvající vojenské okupaci Palestiny bude pokračovat dál, původní obyvatelstvo bude dále čelit útlaku okupanta a další vojenská pomoc Izraeli a tolerování beztrestnosti pouze prodlouží ukončení okupace. Umírat budou bohužel další mladí lidé – jak Palestinci, tak Izraelci, kteří se tímto stávají rukojmími své vlády, která politiku kolonizace a okupace prosazuje. Jak dlouho ještě?
  • Izraelský novinář s českými kořeny Gideon Levy (který mimo jiné poukazuje na „první znaky fašismu v Izraeli“) situaci shrnuje: „Podívejte se na video a uvidíte izraelskou armádu v roce 2016. Zaposlouchejte se do hlasů těch, kdo vraha považují za národního hrdinu a uvidíte Izrael v roce 2016.“

 

Související odkazy:

 

Další odkazy:

Mondoweiss/Dan Cohen:

Mondoweiss/Phil Weiss/Badia Dwaik:

International Solidarity Movement (ISM):

 

Dále:

 

Fotografie
Ramzi al-QasrawiAbed al Fatah a-Sharif
21letí Palestinci Ramzi al-Qasrawi a Abed al Fatah a-Sharif (Zdroj: Younes Arar)

hebron-execution-azarya-tends-idf-soldier
El-Or Azarya, voják a zdravotník izraelské okupační armády (uprostřed), se stará o lehce zraněného vojáka. Vedle něj stojí s černou helmou velící důstojník David Shapira, který za pár minut dá povolení k zabití. (Zdroj: Richard Silverstein)

El-Or Azarya
Fotografie z facebookové stránky El-Ora Azaryai. Vpravo nahoře je certifikát udělený jeho vojenskou jednotkou za zásluhy pro nejlepšího vojáka jednotky. (Zdroj: Richard Silverstein)

Reklama