Reklama
 
Blog | Petra Šťastná

„Apartheid v Palestině musí skončit,“ říká izraelský novinář Gideon Levy

Video s projevem známého izraelského novináře Gideona Levyho na téma „Izrael/Palestina – dva státy, nebo jeden“? Tezí debaty bylo „Řešení dvou států pro Izrael a Palestinu je nedosažitelné“. Záznam je opatřen českými titulky, přinášíme Levyho hlavní argumenty.

Vznikne někdy samostatný stát Palestina? Tedy je dosažitelné tzv. dvoustátní řešení – Izrael tak jak je a dále samostatný stát Palestina s právem na sebeurčení, se svými hranicemi, jako jeden státní celek bez izraelských osad uvnitř a s koridorem do Gazy?

Shrnutí hlavních argumentů Gideona Levyho:

  • Levy tvrdí, že Izrael nikdy neměl v úmyslu uznat dvoustátní řešení, což dokládá mimo jiné výstavbou nelegálních izraelských osad na palestinských územích. Osadníci mají vzniku dvou států zabránit a to je taky hlavním cílem osadnického projektu, uvádí novinář. Levy sám kdysi dvoustátní řešení podporoval, ale v té době byl za tuto představu považován za zrádce. Nyní konstatuje, že nikdo nebude evakuovat 700 tisíc osadníků – ale právě bez jejich evakuace dvoustátní řešení nikdy nevznikne.
  • Pozastavuje se nad slovem „konflikt“ a ptá se: „Existoval nějaký francouzsko-alžírský konflikt? Byla to francouzská brutální okupace Alžírska, která nakonec skončila. A neexistuje žádný izraelsko-palestinský konflikt, je zde ale brutální izraelská okupace, která nakonec musí skončit, ať tak či onak.
  • Dále tvrdí, že řešení jednoho státu již 50 let existuje: na jeho předním dvorku je demokracie pro židovské obyvatele Izraele, na jeho zadním dvorku je zřízení, které je jednou z „nejbrutálnějších tyranií na zemi“ a „nelze jej nazvat jinak než apartheidem.
  • Novinář tvrdí, že řešením je začít debatu o rovných právech, jádrem věci je rovnost. Věci budou vyřešeny „v den, kdy si Izraelci uvědomí a uznají, že Palestinci mají úplně stejná práva jako oni. Na argument, že to bude znamenat konec sionistického snu a židovského státu odpovídá, že mu jde o spravedlivý a demokratický stát, a Izrael musí být demokracií, ale není jí: „Když máte na zadním dvorku tuto tyranii, nejste demokracií.“ Izraeli tak zbývá jediná cesta: „Začít mluvit o demokracii, o rovných právech, o jednom demokratickém státu, namísto o státu, který má na zadním dvorku tuto tyranii.

Záznam debaty s českými titulky zde:

Debata se konala v květnu 2016 na Oxfordské unii, která „je nejprestižnější debatní společností na světě a má nejlepší pověst co se týče pozvaných mezinárodních hostů a řečníků,“ uvádí o sobě debatní společnost. Více informací viz oxford-union.org, všechna videa dalších debatérů zde.

Co po debatě napsal Gideon Levy v deníku Haaretz?

Přečtěte si v jeho článku „Traveling to Oxford to Debate the Two-state Solution“.

Související informace:

Reklama