Reklama
 
Blog | Petra Šťastná

V Praze proběhne debata o životě křesťanů v Palestině a jejich nenásilném odporu proti okupaci

V předvánoční čas, úterý 17. prosince, proběhne v pražském klubu Cross debata s palestinskými křesťany a dalšími pozvanými hosty na téma života palestinských křesťanů a jejich výzvy světu proti 46 let trvající vojenské okupaci Svaté země.

Jak se uvádí v pozvánce zvoucí instituce, snahou debaty, jež má název „Jak se žije křesťanům v Palestině? Palestinský Kairos a teologie osvobození“, je přiblížit situaci v okupované Palestině, a to nejen českým křesťanům a mnohým poutníkům putujícím na svatá místa v Palestině, ale také široké veřejnosti.

 

Proč nyní? Co je Palestinský Kairos?

Reklama

„Jako palestinští křesťané doufáme, že tento dokument bude bodem obratu pro všechny mírumilovné lidi na světě, především pak pro naše křesťanské sestry a bratry. Doufáme, že bude přijat pozitivně a získá širokou podporu, podobně jako tomu bylo v případě dokumentu Jihoafrického Kairosu vydaného v roce 1985, který se stal nástrojem v boji proti útlaku a okupaci. Věříme, že osvobození od okupace je v zájmu všech lidí v oblasti, protože se nejedná jen o politickou záležitost, ale o situaci, ve které jsou ničeny lidské bytosti.

Modlíme se k Bohu, aby nás všechny inspiroval, především pak naše představitele a politiky. Modlíme se za to, abychom našli cestu ke spravedlnosti a rovnosti a uvědomili si, že jde o jedinou cestu, která vede ke skutečnému míru, o který společně usilujeme,“ píše se v dokumentu nazvaném Palestinský Kairos – Okamžik pravdy – Poselství víry, naděje a lásky ze srdce palestinského utrpení, jehož signatáři jsou palestinští křesťané Jeho Blaženost Patriarcha Michel Sabbah, Jeho Eminence Arcibiskup Atallah Hanna, Rev. Dr. Jamal Khader, Rev. Dr. Rafiq Khoury, Rev. Dr. Mitri Raheb, Rev. Dr. Naim Ateek, Rev. Dr. Yohana Katanacho, Rev. Fadi Diab, r. Jiries Khoury, paní Cedar Duaybis, paní Nora Kort, paní Lucy Thaljieh, pan Nidal Abu Zuluf, pan Yusef Daher, pan Rifat Qassis.

Tento dokument, který byl vydán v prosinci 2009, odsuzuje izraelskou vojenskou okupaci jako hřích proti Bohu a lidskosti a zdůrazňuje, že jakákoli teologie, která by legitimizovala okupaci je vzdálena křesťanskému učení lásky a solidarity s utlačovanými.

 

Pozvánka na debatu: úterý 17. prosince od 19:00 v kavárně pražského klubu Cross

Co bylo důvodem pro vydání Palestinského Kairosu a jaké jsou jeho hlavní cíle? K čemu vyzývají svět palestinští křesťané a proč podporují bojkot Izraele? Jak se Kairos vypořádává s falešným výkladem tzv. izraelsko-palestinského konfliktu jako údajně konfliktu náboženského, a nikoli politického? Co mohou dělat čeští křesťané na podporu Palestinců? Tyto a další otázky by měly být zodpovězeny na debatě v kavárně holešovického klubu Cross.

Na téma křesťanských aktivit na okupovaných palestinských územích promluví po skypu Nidal Abu Zuluf, jeden ze zakladatelů Palestinského Kairosu a ředitel iniciativy Joint Advocacy Initiative sdružující organizace YMCA z Východního Jeruzaléma a YMCA Palestina. Debaty se dále zúčastní Filip Outrata, historik a teolog, sloupkař Deníku Referendum, Moein Shomali, Palestinec žijící v České republice a vedoucí Palestinského fóra, který pochází z křesťanského města Beit Sahour vedle Betléma, ThDr. Petr Jan Vinš, religionista a starokatolický kněz, a další hosté.

 

Pozadí:

Slovo kairos je řeckého původu a znamená „pravý moment“ pro příchod Boha. Hnutí Kairos se zrodilo v roce 1985 v Jižní Africe jako hnutí křesťanů proti apartheidu a za sociální spravedlnost. V Palestině bylo založeno v roce 2009 a jeho hlavním cílem je ukončení izraelské okupace, kterou trpí palestinské obyvatelstvo jako celek, ať již jeho křesťanská či muslimská část.

V České republice vyšel dokument v překladu Kateřiny Děkanovské v roce 2010 a setkal se s ohlasem u křesťanské obce. Na Deníku Referendum k němu odkazoval Filip Outrata.

V historické Palestině žije zhruba 200 tisíc křesťanů a jejich počet v diaspoře se odhaduje na 800 tisíc. Křesťané v Palestině tvoří integrální část společnosti a existují například kvóty na počet radních křesťanského vyznání.

 

Další odkazy:

Videa z konference „Christ at the Checkpoint“

 

“Následujte hvězdu” – letošní vánoční pohlednice od organizace Amos Trust:

“Učitel výtvarné výchovy v Palestině nám řekl, že jakmile je dětem deset let, “začnou všechny malovat zdi”. Obrázek namalovalo dítě ze základní školy v Betlémě.”

Více informací: http://on.fb.me/18jD1li