Reklama
 
Blog | Petra Šťastná

Děkujeme, Česko se státní návštěvou v Izraeli posunulo opět na Východ

Premiér Andrej Babiš je od pondělí 18. února na návštěvě Izraele, kde se měl původně konat summit zemí V4 a Izraele. Kvůli polské kritice výroků izraelského premiéra Netanjahua stran polské účasti na zabíjení Židů v druhé světové válce zrušil svou účast polský premiér. Tím se summit zredukoval na bilaterální jednání. Babišova návštěva Izraele však může nyní působit spíše jako turistický výlet.

Na letišti českého premiéra a jeho manželku vítal pouze velvyslanec Martin Stropnický s manželkou Veronikou Žilkovou.

Program návštěvy se také razantně změnil. Logicky vypadlo společné jednání premiérů zemí V4 s premiérem Izraele, následná společná tisková konference a pracovní oběd, které měly dle izraelských médií i kritiků premiéra Netanjahua přinést izraelskému premiérovi body v aktuálním volebním klání.

Setkání V3 bylo tak maličké, že pro manželky nezbyly židle a musely stát. I to nás se vším všudy posunuje zpátky na Východ. (Zdroj fotky zde.)

Turistická prohlídka Starého města, která nebyla oficiálně na programu

Na další den původního summitu, středu 20. února v 8:30, byla plánována prohlídka Starého města v okupovaném Východním Jeruzalémě. Dalo se očekávat, že návštěva Starého města včetně zastavení u Zdi nářků bude společná pro všechny premiéry V4, a proto bude opět velkou mediální příležitostí pro Benjamina Netanjahua: premiéři zemí V4 reprezentující EU se prochází v doprovodu ochranky po okupovaném Starém městě.

Prohlídka však byla na webu vláda.cz bez velkého humbuku změněna na návštěvu věže Ester, na středu 20. února v 9:45, kterou z logiky věci navštíví pouze český premiér. Přestože Staré město oficiálně na programu nebylo, premiér jej s manželkou navštívil v úterý odpoledne.

To, že se nachází v okupované palestinské části města mu očividně vůbec nevadilo. Média se tuto skutečnost také neobtěžovala kriticky zmínit.

Věž Ester aneb český kaktus, o který ale Izraelci nestojí

Dřevěná věž ve tvaru kvetoucího kaktusu stojí v [Západním] Jeruzalémě od roku 2017 a má symbolizovat blízký vztah Česka a Izraele,“ uvedlo na začátku února ČTK s tím, že rozhledna se musí přestěhovat. Pokud by nebyla přemístěna, musela by být odstraněna.

Přesun kaktusu bude Českou republiku stát zhruba 3 miliony Kč – ministerstvo kultury zaplatí 1,5 milionu Kč a obdobnou sumu dá i ministerstvo zahraničí. Dle ministra kultury Antonína Staňka přispěje na přesun i město Jeruzalém, jakou částkou není známo.

Proč musí být tato věž stojící v Západním Jeruzalémě v zahradě domu Hansen House přemístěna či odstraněna, vysvětlil ČTK ministr kultury Staněk:

Byla podepsána smlouva, ve které bylo deklarováno, že věž tam bude stát pouze na dobu určitou. Navíc stojí v zahradě, která je součástí kulturní památky v [Západním] Jeruzalémě, svou výškou nesplňuje limity té oblasti. Smlouva byla několikrát prodlužována a bohužel jsme o ní nevěděli my ani ministerstvo zahraničí. Dozvěděli jsme se to až při jednání v Jeruzalémě.

Jak je možné, že o smlouvě v Česku nikdo nevěděl, ani o tom, že věž nesplňuje svou výškou limity v oblasti? Proč musí nyní čeští daňoví poplatníci platit za tento „symbol blízkého vztahu Česka a Izraele“, o který ale izraelská strana očividně nestojí? Větší ironie se snad českým politikům a diplomatům stát ani nemohla.

Jde se premiér Babiš svou návštěvou českého kaktusu s tímto architektonickým dílem symbolicky rozloučit, anebo bude vyjednávat lepší finanční podmínky přesunu? Kam se rozhledna přesune?

Bude nějak sankcionován bývalý ředitel Českého centra v Tel Avivu Lukáš Přibyl, který s nápadem navrhnout vyhlídkovou věž architekta Martina Rajniše oslovil? Je on zodpovědný za zpackanou smlouvu s izraelskou stranou?

Český posun na Východ

Obsahem bilaterálního jednání byla obdoba témat mezivládních jednání: premiéři si vzájemně pochválili dobré vztahy obou zemí, uvedli, že se zaměřují na vědu, výzkum, vývoj, kyberbezpečnost, obrannou a bezpečnostní spolupráci. Izrael nás naučí, jak úsporně nakládat s vodou, kterou, jak komentuje izraelská novinářka Amira Hass, beztrestně krade z okupovaných palestinských území (další zdroje např. zde a zde). Dále nám pomůže se zdravotnictvím, o tom by mohli vypovídat Lékaři bez hranic:

Počet obětí (…) je otřesný. Je neúnosné, aby bylo tak obrovské množství lidí postřeleno za tak krátkou dobu. (…) Vojáci střílejí ostrými náboji proti demonstrantům s předpokladem, že kdokoliv se přiblíží k plotu, je legitimním cílem. Většina zraněných bude trpět celoživotními následky.

Izrael nám tedy bude pomáhat ve zdravotnictví, ale my jej necháme, aby beztrestně střílel na neozbrojené demonstranty v Gaze a na Západním břehu Jordánu a celoživotně je mrzačil? Jen od začátku protestů v Gaze v březnu 2018 bylo zraněno a postřeleno na 23 tisíc lidí (!).

Namísto upozornění premiéra Netanjahua, že by měl Izrael ukončit okupaci palestinských území, blokádu Gazy a výstavbu nelegálních osad včetně ve Východním Jeruzalémě, kde aktuálně žije více než 200 tisíc izraelských osadníků, a měl by nést trestní odpovědnost například za mimosoudní popravy palestinských obyvatel, projížděl se český premiér jako klučina po Západním Jeruzalémě v autonomním autě a obdivoval kameru, která umí rozpoznávat předměty, ideální nástroj pacifikačního průmyslu.

Zamlčování problematiky okupované Palestiny, porušování lidských práv a mezinárodního práva staví Česko na úroveň zemí, které se o právo nezajímají, jak si ostatně liboval premiér Netanjahu na jednání V4 v Maďarsku:

Máme speciální vztahy s Čínou, a ta se o politické problémy nestará. Modi mi řekl, že musí pečovat o zájmy Indie, Rusko si žádné politické podmínky neklade a Afrika jakbysmet. To jen Evropská unie, je to šílené. Jde to proti evropským zájmům.

Nyní si tedy Česká republika může poblahopřát, že se o „politické problémy“ také nestará – na rozdíl od zbytku Evropské unie – a že naopak prohlubuje své vztahy s Izraelem například tím, že bude v Praze hostit další mezivládní jednání anebo zorganizuje za svého předsednictví V4 někdy na podzim nyní odložený summit s Izraelem.

Možná bychom do Prahy na mezivládní jednání mohli pozvat kromě premiéra Netanjahua, pokud bude zvolen, také prince Mohameda bin Salmána. Když je pro nás byznys očividně na prvním místě a když nás jako zemi lidská práva téměř nezajímají, tak by v tom nemuselo nic bránit.

Související:

Pavel Novotný: Saúdský princ vyrazil na Východ, kde ho kvůli vraždě nepeskují. A rádi vidí jeho peníze

A2larm.cz: Česká republika a Izrael: jak vydělat na okupaci?

OSN: Východní Jeruzalém: Klíčové humanitární problémy a hlavní fakta

Otevřený dopis premiérovi Andreji Babišovi ve věci summitu zemí V4 a Izraele

Haaretz: Představitelé Maďarska, České republiky, Polska a Slovenska navštíví Izrael, aby pomohli Netanjahuovi rozbít evropský konsenzus ohledně Palestiny a Íránu

Reklama